Reisilood

 
Perheen kanssa Uppsalaan

Paldiski-Kapellskär laivalinja on erittäin mukava Ruotsin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Uppsalassa käymiseen. Eksymistä ei tarvitse pelätä: Kapellskäristä 92 km päässä sijaitsevaan Uppsalaan vie hyvin merkitty te, joka kulkee pienten ja ihastuttavien ruotsalaisten kylien ja pikkukaupunkien läpi. Matkalla silmänruokaa tarjoavat maantietä reunustuvat punaiset talot.  
Uppsala on 200 000 asukkaan yliopistokaupunki, joka muistuttaa Tarttoa ja jossa nuorten paljous pistää heti silmään. Samaten polkupyörien runsas määrä: keskustassa niitä voi nähdä jopa enemmän kuin autoja ja joukkoliikennettä.  Uppsalan matkasuunniitelmia tehdessä kannattaa yöpymispaikkaa etsiä ehdottomasti keskustasta, esimerkiksi tuomiokirkon läheisyydestä. Täällä on kaikki, mitä tarvitaan - alkaen viihtyisistä ruokapaikoista päättyen tärkeisiin nähtävyyksiin - käden ulottuvilla. Etukäteen on hyvä selvittää myös, onko hotellilla oma pysäköintipaikka. Keskikaupungin kaduilla pysäköimisestä voi tulla varsin kallista.    
Mitä tehdä Uppsalassa? Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa yhteen kaupunkin symboliin, tuomikirkkoon, johon on haudattu seitsemän Ruotsin kuningasta, joiden joukossa kuuluisa Kustaa Vaasa. Kannattaa käydä myös runsaslajisessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja Uppsalan linnassa, jossa toimii jopa kolme museota, joista jännittävin on Uppsalan taidemuseo.  
Virkistävän kulttuurimatkan jälkeen voi halutessaan suunnata pitemmälle ostoskierrokselle, koska keskustassa on lukuisia pienempiä ja suurempia kauppoja. Joulun jälkeen ja vuodenvaihteen paikkeilla näissä kaupoissa on valtavia alennuksia, jolloin koko Uppsala keskusta muuttuu todelliseksi ostosparatiisiksi.  
Myös kaikkien Ikea-fanien kannattaa matkustaa Uppsalaan, koska suuri Ikea-keskus sijaitsee aivan kaupunkin rajalla, juuri matkalla satamaan. Jos autossa on ostosten ​jälkeen vielä tilaa, voi poiketa Ikeassa.
Lainattu aikakausilehdestä Naisteleht. Tekijä: Merle Luik. ​


Rekikoirien kilpailumatka Ruotsiin

Rekikoirien kasvattaja ja kouluttaja Heinrich Lukk osallistui ensimmäisenä virolaisena kahdeksan malamuuttikoiravaljakkonsa kanssa Ruotsissa järjestettyyn perinteiseen pohjoismaiseen rekikoirien kilpailuun Polardistans 2016.
Heinrich Lukk suoritti Polardistansilla 175 km pituisen kilparadan ajassa 21:05:54 ja saavutti omassa kilpaluokassaan erinomaisen kolmannen sijan. Tähän kilpaluokkaan osallistui yhteensä yhdeksin rekikoiravaljakkoa, joiden kokoonpanossa sai olla alaskanmalamuutteja, grönlanninkoiria ja samojedinkoiria. Heinrich Lukkin koiravaljakko oli paras pelkistä alaskanmalamuuteista koostuva valjakko.​​
Lainattu Heinrich Lukkin matkakertomuksesta.

Matka hiihtokilpailuun

Tarton hiihtoklubin nuori hiihtäjä, virolaisen urheilun tulevaisuudentoivo Stine Lise Truu kävi kuluneen vuoden joulukuun alussa Ruotsin Idressä, jossa hän kilpaili ikäisiään vastaan osallistumalla murtomaanhiihdon Skandinavian cup-osakilpailuun.
„Ohjelmassa oli vapaan hiihtotavan sprintti, 5 km vapaan hiihtotavan ja 3 km perinteisen matka. Stine Lisen parhaaksi tulokseksi Idressä jäivät vapaan hiihtotavan sprintissä saatu 16.sija ja perinteisen hiihtotavan 3 km matkan 34.sija, jossa hän hävisi voittajalle yhteensä vain 56 sekuntia. Koska Stine Lise oli ennen kilpailuja hiihtänyt vain Pohjois-Suomessa harjoitusleirillä, voidaan saavutuksiin olla tyytyväisiä", sanoi Stine Lisen isä Janek Truu. 
Lainattu Stine Lise Truun matkakertomuksesta.